Review

Nokia heeft afgelopen maart de Nokia Lumia 925 aangekondigd. Deze telefoon is de opvolger van de Nokia Lumia 920 en de eerste telefoon in de Lumia reeks die gebruik maakt van aluminium in de behuizing. De Nokia Lumia 925 beschikt over een 4.5 inch AMOLED scherm, 1.5 GHz dual-core Spandragon CPU, 16GB opslagruimte en een 8.7MP PureView camera. review-nokia-lumia-925-1 In deze review zal ik de verschillende aspecten van de Nokia Lumia 925 onder de loop nemen.

Nokia Lumia 925 Specificaties

  • Afmetingen: 129mm x 70.6mm x 8.5mm
  • Gewicht: 139 gram
  • Display: 4.5 inch AMOLED scherm, 1280×768 WXGA
  • Ram: 1GB
  • CPU: 1.5GHz dual-core Spandragon S4
  • Batterij: 2000 mAh
  • Camera: 8.7 MP Pureview

Voor een volledig overzicht van de specificaties kan je hier kijken.

Het ontwerp

Met de Nokia Lumia 925 is Nokia een iets andere weg ingeslagen in vergelijking met het design van de Nokia Lumia 925. Niet langer is de telefoon is alle vrolijke kleuren van de regenboog te krijgen. Nee, de Nokia Lumia 925 is verkrijgbaar in de neutrale kleuren wit, zwart en grijs. Wel levert Nokia diverse kleurrijke covers die je op de telefoon kan klikken wanneer je de standaard Nokia Lumia 925 kleuren wat te ‘saai’ vind. review-nokia-lumia-925-4 Aan de voorkant van de telefoon vinden we het 4.5 grote AMOLED scherm, aan beide kanten heeft het scherm een rand van ongeveer een centimeter, aan de boven en onderkant is deze rand iets groter, ongeveer 2 centimer. Boven het scherm bevinden zich het Nokia logo en de speaker. Onder het scherm bevinden zich de terug, windows en zoek knop. Deze knoppen zitten in de behuizing en zijn capacitief, zoals tegenwoordig eigenlijk de standaard is bij veel mobiele telefoons. review-nokia-lumia-925-2 De zijkanten van de telefoon zijn het meest opvallend, ze zijn namelijk gemaakt uit aluminium. Aan de rechterkant van de telefoon bevinden zich de volume knop, aan/uit knop en een knop voor het maken van foto’s, precies zoals we eigenlijk bij alle Nokia telefoons zien. Voor de bediening had het beter geweest als een van deze knoppen naar de linkerkant van de telefoon verplaatst was (zoals bijvoorbeeld bij veel Samsung telefoons het geval is), zodat alle knoppen makkelijker te bereiken zijn wanneer je de telefoon in je hand hebt. Aan de bovenkant van de telefoon bevinden zich een microUSB poort, 3.mm koptelefoon ingang en een plek voor je SIM kaart. Op de onderkant en linkerkant bevind zich helemaal niets. review-nokia-lumia-925-3 De achterkant van de telefoon heeft een mooie egale kleur (zwart, grijs of wit). De camera ¬†bevind zich iets boven het midden van de telefoon. Een prima locatie zodat je niet snel je vinger voor de camera kan houden wanneer je een foto maakt. Boven de lens bevind zich een LED flash. Ten opzichte van een Xenon flash geeft een LED flash misschien minder licht, maar hij kan wel gedurende langere tijd licht geven, dit is bijvoorbeeld handig bij het maken van filmpjes of wanneer je je telefoon als zaklamp wilt gebruiken.

Het scherm

De Nokia Lumia 925 beschikt over een 4.5-inch AMOLED scherm met een resolutie van 1280×768. Dit hebben we al vaker terugzien op recente telefoons van Nokia en het scherm heeft een uitstekende kwaliteit. De resolutie is hoog genoeg om geen individuele pixels te zien bij bijvoorbeeld het lezen van een website. De kijkhoek is goed, ligt de telefoon naast je op je bureau dan kan je nog prima alles lezen.

Het display is nog te lezen in de zon

Het display is nog te lezen in de zon

Een groot probleem voor veel mobiele telefoons is dat het scherm vaak slecht zichtbaar is wanneer je buiten loopt met veel zonlicht. Ook de de Nokia Lumia 925 heeft hier last van, maar zelfs in de volle zon is het scherm met enige moeite nog wel te lezen.

De Lumia 925 beschikt over een AMOLED scherm. In vergelijking met LCD-schermen hebben deze een hoger contrast (diepere zwart) en meer levendigere kleuren. Een nadeel is wel dat de kleuren hierdoor iets minder natuurgetrouw zijn. Met de Nokia Lumia 925 heeft Nokia het mogelijk gemaakt dat gebruikers hun eigen kleurverzadiging en kleurtemperatuur kunnen instellen. Wil je dat wit echt wit is omdat je veel websites bekijkt, of heb je liever dat de kleuren van je scherm spatten bij het bekijken van film’s en foto’s? Het is nu mogelijk dit naar jouw wens aan te passen.

De camera

Nokia staat bekend om zijn goede kwaliteit van de camera. Ook bij deze telefoon is dit niet anders en zet Nokia sterk in op de kwaliteit van de camera.

De camera beschikt over 6 lenzen, dit is meer dan wat je normaal bij mobiele telefoons ziet

De camera beschikt over 6 lenzen, dit is meer dan wat je normaal bij mobiele telefoons ziet

De 925 beschikt over een 8.7 MP camera met Carl Zeiss lens en optische beeldstabilisatie. Dankzij het relatief grote diafragma (f/2) komt er relatief veel licht op de sensor en kan de telefoon prima foto’s maken in situaties met weinig licht.

Hieronder zie je een aantal foto’s gemaakt door de Nokia Lumia 925 onder diverse omstandigheden:

Naast het maken van normale foto’s en video’s beschikt de Nokia Lumia 925 camera ook nog over een paar unieke en leuke mogelijkheden. Zo is er de mogelijkheid om een beweging vast te leggen in een afbeelding:

Andere opties zijn bijvoorbeeld het maken van een panorama foto of het maken van een .gif afbeelding waarin een bepaald gedeelte van de afbeelding beweegt.

Snelheid

Dankzij de 1.5GHz dual-core CPU reageert de telefoon snel. De camera doet er ongeveer 1 seconde over om te laden, terwijl minder zware apps vrijwel meteen opgestart zijn. Het navigeren in het bekende blokjes menu gaat gemakkelijk zonder stotteren of haperen.

In vergelijking met de topmodellen van Samsung en HTC die inmiddels allemaal een quad-core processor hebben loopt de Nokia Lumia 925 qua hardware achter en dit is vooral te merken bij zware apps en het opstarten hiervan. Echter is het moeilijk de CPU’s te vergelijken, aangezien Windows Phone een stuk lichter en sneller is in vergelijking met Android. De gekozen CPU is meer dan voldoende om in het dagelijks gebruik Windows Phone 8 soepel te laten werken.

Batterij

De Nokia Lumia 925 beschikt over een 2000mAh batterij. Over het algemeen zijn de Nokia Lumia’s goed qua energieverbruik en ook met deze telefoon is dit niet anders. De telefoon laat binnen 4 uur geheel op via het stroomnet.

Volgens Nokia kan de telefoon 440 uur op standbij staan bij het gebruik van een 3G verbinding en heeft hij een spreektijd van 12 uur en 40 minuten voordat hij leeg is. Deze getallen zijn natuurlijk onder ideale waarden en in de praktijk zul je hier nooit aan komen, toch is het interessant om deze waarden te vermelden aangezien ze een verbetering zijn ten op zichten van de Nokia Lumia 920. In de praktijk zal je 1 dag doen met de batterij bij intensief verbruik (Hele dag online mail synchroniseren, 3 uur luisteren naar muziek, 20 foto’s maken, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s) en bij gematigd gebruik (10 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s) tot wel twee dagen.

Een nadeel is dat je de batterij niet eruit kunt halen om deze te vervangen.

review-nokia-lumia-925-5

De kleurrijke hoesjes die ervoor zorgen dat de Nokia Lumia 925 draadloos kan worden opgeladen

Ook het draadloos opladen van de telefoon is mogelijk, hiervoor zijn echter wel twee accessoires nodig. Zo heb je ten eerste een speciaal hoesje nodig wat op de Lumia 925 geklikt dient te worden want de functionaliteit aan de telefoon toevoegt. Hiernaast heb je natuurlijk een matje of iets dergelijks nodig wat de stroom naar de telefoon stuurt. Het is jammer dat deze optie niet standaard in de telefoon is inbegrepen, maar waarschijnlijk heeft Nokia hiervoor besloten omdat toch niet iedereen hier gebruik van maakt en het wel voor extra gewicht zorgt.

Applicaties

In vergelijking met Android en iOS heeft de Windows store nog een lange weg te gaan qua het aanbod van applicaties. Toch zijn er op dit moment al ruim 165.000 app’s beschikbaar voor Windows. Je kan er dus vanuit gaan dat er wel een app is die aan je wensen voldoet. Alhoewel het een jaar geleden anders was, zijn veelgebruike Apps zoals YouTube, WhatsApp, Vine en Facebook allemaal beschikbaar voor Windows. Ook Nederlandse apps zoals die van Nu.nl, de Telegraaf en Tweakers zijn beschikbaar voor Windows 8 Phone.

Ook Nokia zelf heeft een aantal applicaties voor de Nokia Lumia 925, de zogenaamde HERE apps.

Here Maps en Here Drive

Als tegenligger van Google Maps (die ook gewoon te installeren is op je Nokia Lumia 925) heeft Nokia zijn eigen Map en Drive applicaties.

nokia-lumia-925

Here Maps is handig om locaties te bekijken en routes te plannen, terwijl Here Drive er voor gemaakt is om als navigatiesysteem in je auto te werken. Het grote voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld Google Maps is dat de mappen gedownload kunnen worden en je dus geen internet verbinding nodig hebt tijdens het gebruik van de applicaties

Here City Lens

Deze applicatie gebruikt je camera en ingebouwde kompas om nuttige plaatsen zoals een restaurant, winkels of musea in je buurt te projecteren in je camera beeld. Zo kan je altijd precies zien waar om je heen bepaalde interessante plekken zijn.

review-nokia-lumia-925-6

Deze app is een leuke extra, alleen we vragen af hoeveel mensen deze functie echt zullen gaan gebruiken. Een ding is zeker, het is leuk om mee te spelen of indruk te maken op vrienden en familie!

Conclusie

De Nokia Lumia 925 is een waardige opvolger van de Nokia Lumia 920, zo zijn de camera en het scherm verbeterd. Ook heeft de behuizing een facelift gekregen, de Lumia 925 is slanker en de behuizing voelt steviger en kwalitatief beter aan door het gebruik van aluminium.

Ten opzichte van de Nokia Lumia 920 hadden we qua hardware echter meer verwacht, zo hebben de topmodellen van de concurrenten HTC en Samsung al een quad-core CPU, terwijl de Nokia Lumia 925 het nog met een dual-core processor moet doen.

De Nokia Lumia 925 is op dit moment zeker een van de beste Windows Phone 8 telefoons die beschikbaar is, maar Windows heeft nog een lange weg te gaan om door het grote publiek net zo geaccepteerd te worden als Android en iOS. Vergeleken met de topmodellen van concurrenten als de Samsung Galaxy S4, HTC One of iPhone 5S verliest de Nokia Lumia 925 het op veel fronten.  Wanneer we hem echter vergelijken met Android telefoons die in dezelfde prijsklasse als deze telefoon vallen dan wordt het een ander verhaal en staat de Nokia Lumia 925 prima zijn mannetje, zeker voor mensen met een voorkeur voor Windows en die op zoek zijn naar een telefoon met een goede camera.

Goedkoopste Nokia Lumia 925 aanbiedingen

Leave A Response